De schildklier, een klein vlindervormig orgaan in de hals, speelt een grote rol in uw lichaam. Deze week is het de week van de Schildklier en besteden we extra aandacht aan dit belangrijke orgaan en de aandoeningen die het kan geven. Een goed moment om meer bekendheid te geven aan schildklierproblemen en de complexiteit van het menselijke lichaam.
Wat doet de schildklier?
De schildklier maakt hormonen aan, zoals thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). Deze hormonen zijn heel belangrijk voor uw lichaam, ze regelen onder andere uw energie en stofwisseling. Om deze hormonen te maken, heeft de schildklier jodium nodig. Gelukkig zit jodium in veel voedingsmiddelen, zoals brood, melk, vis en eieren. Het is wel belangrijk om niet te veel jodium binnen te krijgen, want dat kan schadelijk zijn voor de schildklier.
Hoe werkt de schildklier?
Naast jodium heeft de schildklier ook tyrosine nodig, een soort eiwit. Dit zit in voedingsmiddelen zoals melk, vlees en noten. De hormonen die de schildklier maakt, worden opgeslagen in kleine blaasjes in de schildklier, zodat ze altijd klaar zijn om aan uw bloed te worden afgegeven als uw lichaam ze nodig heeft.
Wat als er iets mis is met de schildklier?
Helaas kan de schildklier soms problemen geven. Dit kan ervoor zorgen dat u zich heel moe voelt of aankomt in gewicht, of dat u juist heel snel gewicht verliest en/of een snelle hartslag heeft. Het is belangrijk om de symptomen van schildklierziekten te herkennen, zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen, zodat u op tijd hulp kunt zoeken.
Als u een schildklieraandoening heeft, kan dit veel invloed hebben op uw leven. U moet misschien wel uw hele leven lang medicijnen slikken en regelmatig de bloedwaarden laten controleren.