Een kijkje achter de schermen bij de apotheekmedewerkers

Vandaag, 24 september is het de Dag van de Apothekersassistent, een perfecte gelegenheid om stil te staan bij het belangrijke werk dat apotheekmedewerkers dagelijks verrichten. Vandaag nemen we je mee achter de schermen van de ziekenhuisapotheek van het IJsselland Ziekenhuis, waar Brandon en Pauline ons een inkijkje geven in hun dagelijkse werkzaamheden.

Een typische werkdag: geen dag is hetzelfde

Brandon werkt in het backoffice team van de ziekenhuisapotheek en vertelt dat geen enkele dag hetzelfde is: "We bereiden chemokuren en verschillende antibiotica, maar zorgen ook voor de medicatielevering aan verpleeghuizen. Daarnaast bewaken we alle medicatieopdrachten van artsen uit die verpleeghuizen nauwkeurig." Hoewel hij geen direct contact heeft met patiënten, speelt Brandon achter de schermen een belangrijke rol in het zorgproces: "We ondersteunen artsen en verpleegkundigen met medicatievragen en zorgen ervoor dat medicijnen op tijd bij de afdelingen komen."

Pauline werkt in het frontoffice team, waar de dag start met een teamoverleg. "Daarna ga ik naar de afdelingen om patiënten te spreken, bijvoorbeeld voor de pre-operatieve screening (POPA) of voor opname- en ontslaggesprekken," legt ze uit. Ze geniet van de positieve interacties met patiënten.

Samenwerking met artsen en verpleegkundigen

Brandon benadrukt de intensieve samenwerking met artsen en verpleegkundigen: "We overleggen regelmatig over de juiste medicatie en doseringen, vooral bij complexe gevallen. Verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de toediening, dus we werken nauw met hen samen om alles soepel te laten verlopen." Pauline geeft aan: "Als we vragen hebben, bellen we vaak met de artsen om samen tot de beste oplossing te komen."

Uitdagingen en verantwoordelijkheden

Het werk van een apothekersassistent kent ook de nodige uitdagingen. "Een van de grootste uitdagingen is om ervoor te zorgen dat de medicatie altijd op tijd wordt geleverd," vertelt Brandon. "Tekorten in medicatie of leveringsproblemen kunnen soms voor complicaties zorgen, en dan moeten we snel handelen om alternatieven te vinden. Ook is het belangrijk om voortdurend te controleren of er geen fouten worden gemaakt, omdat de gezondheid van de patiënt op het spel staat."

De toekomst van de apotheek

Met de opkomst van digitale gezondheidszorg en online apotheken verwacht Brandon dat de rol van apothekers gaat veranderen: "In de toekomst zal er minder fysieke aanwezigheid van apothekers nodig zijn door automatisering en digitale zorg."

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Om bij te blijven met de constant veranderende voorschriften en medicijnen, volgen Brandon en zijn collega's regelmatig bijscholing. "Het is essentieel om altijd up-to-date te blijven," zegt hij. Voor hem zijn nauwkeurigheid en goede communicatievaardigheden onmisbaar in het werk, zeker omdat zij verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van patiënten.

Op de vraag wat het leukste is aan hun werk, zegt Brandon: "Het feit dat je een bijdrage levert aan de zorg, zonder dat je direct contact hebt met de patiënten." Pauline vertelt: "Het werken in het ziekenhuis is veel leuker dan in de openbare apotheek. Het team is groot en gezellig, en het contact met patiënten is hier veel positiever."

Meer dan alleen medicijnverstrekking

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat er achter de schermen van een ziekenhuisapotheek veel meer gebeurt dan alleen het verstrekken van medicijnen. "We bereiden ook zelf medicijnen die volgens strenge regels moeten worden klaargemaakt," legt Brandon uit. “Een belangrijk voorbeeld is chemokuren, die we aseptisch (vanuit steriel materiaal) moeten klaarmaken in speciale omstandigheden. Daarnaast voeren we ook niet-aseptische bereidingen uit, zoals verschillende antibiotica. Deze worden voor iedere patiënt op maat gemaakt.”

Een baan met impact

Voor iedereen die overweegt om in een apotheek te gaan werken, heeft Brandon een duidelijke boodschap: "Als je houdt van afwisseling en betekenisvol werk, dan is dit vak zeker iets voor jou."

Op de Dag van de Apothekersassistent geven we binnen het IJsselland Ziekenhuis extra aandacht aan het werk van mensen zoals Brandon en Pauline, die achter de schermen een cruciale rol spelen in de zorg voor patiënten. Hun toewijding en oog voor detail zorgen ervoor dat patiënten elke dag veilig en tijdig hun medicatie ontvangen.