Als ziekenhuis hebben wij de missie om de gezondheid in de regio te verbeteren. Een onderdeel hiervan is het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.
In het ziekenhuis hebben we een Green Team wat bestaat uit medewerkers die de milieubelasting van het ziekenhuis willen verkleinen. Het team zet zich actief in om bewustzijn te creëren bij collega's, verspilling te minimaliseren en duurzame mogelijkheden op de werkvloer te onderzoeken. Door ideeën over duurzamere zorg uit te werken en collega's te enthousiasmeren, zet het Green Team een groene beweging binnen ons ziekenhuis in gang. Lees hoe we deze uitdaging met ons Green Team met beide handen aanpakken.
In 2023 zijn we op de operatiekamer gestart met het upcyclen van materialen. We werken samen met Johnson & Johnson om staplers, cliptangen en ultracisions in te zamelen die voorheen werden weggegooid en verbrand. Dit wordt gedaan door de gebruikte materialen in een box te verzamelen. Ook de logistiek in het ziekenhuis draagt zijn steentje hieraan bij: de logistiek haalt de volle boxen namelijk op en levert de lege bakken weer in op de OK. Als de bak vol is wordt deze door Renewi naar GreenCycle gebracht. Volle bakken worden opgehaald en lege bakken worden teruggebracht naar de OK. Eenmaal vol worden de bakken door Renewi naar GreenCycle gebracht.
In 2023 is er maar liefst 211 kg aan materiaal ingezameld. Hierdoor is er 400 kg koolstofdioxide bespaard, wat gelijk staat aan 2400 km autorijden!
Wat doen we nog meer?
De OK is inmiddels geen groentje meer als het gaat om het milieubewustzijn. Hieronder nog wat initiatieven van het Green Team in het hele ziekenhuis.
Recyclen van plastic: onze medische materialen brengen soms kleine plastic stukjes met zich mee, zoals dopjes en slangetjes. In plaats van deze plastic stukjes weg te gooien, doneren we ze nu aan de stichting Scrap. Scrap zorgt ervoor dat deze materialen een tweede leven krijgen bij scholen en kunstenaars. In december konden we zelfs een hele container vol materiaal aan deze stichting leveren!
Geen kleine gazen meer: alle operatieassistentes hebben kritisch nagedacht over de materialen die ze gebruiken voor de operatie. Na deze kritische analyse kwamen ze tot de conclusie dat de kleine gazen eigenlijk niet werden gebruikt, terwijl daar wel elke operatie een nieuw pak voor werd open getrokken. Door deze bewustwording, worden de pakken grote gazen alleen nog open getrokken als dit écht nodig is.
Geen wasborstels meer: in het verleden werden altijd wasborstels gebruikt om de handen schoon te maken. Uit onderzoek is gebleken dat dit alleen nodig is bij zichtbaar vuil. Daarom gebruiken we in het ziekenhuis nu alleen nog borstels wanneer er daadwerkelijk zichtbaar vuil is, waardoor we efficiënter met middelen omgaan.