Er hangt een boom in de hal?!

Nee, dit is geen remake van de kaskraker van André van Duin. Een oplettende voorbijganger is het misschien al opgevallen, er hangt daadwerkelijk een boom in de hal! Deze boom is één van de vier kunstwerken die onderdeel zijn van het project Kunst in het Atrium, een samenwerking tussen de Willem de Kooning Academie en het IJsselland Ziekenhuis.

Met deze samenwerking wil het IJsselland Ziekenhuis haar maatschappelijke betrokkenheid tonen door jonge, nog niet gevestigde kunstenaars een kans te geven. Door de jury is een selectie gemaakt uit een aantal kunstwerken van deze jonge, startende kunstenaars, die zijn aangedragen door de Willem de Kooning Academie. Het is een mooie uitdaging geweest om de kunstwerken op te hangen, maar het is het allemaal waard geweest. Lees hieronder de verhalen achter de kunstwerken.

Breathing Tree, Werner van der Zwan

De Breathing Tree legt de relatie tussen de vorm en vertakkingen van de boom en de bronchiën en bronchiolen van de longen. “Ik probeer de boom te verbinden met wat de boom ons brengt, adem. Het sculptuur staat symbool voor hoe de boom en de mens in ecologische zin intiem met elkaar verbonden zijn. Fotosynthese in de bladeren van de bomen zorgt voor de zuurstof die wij inademen en nodig hebben voor verbranding in onze cellen. Daarna ademen wij ook weer uit wat de boom nodig heeft, koolstofdioxide,” aldus Van der Zwan.

Monique, Jamie Kane

Monique Bourgeois werd geboren in Fontainebleau, Frankrijk in 1921. In 1942, nadat ze had gereageerd op een advertentie, ontmoet ze de kunstenaar Henri Matisse en wordt zijn nachtzuster. Naast het verplegen van Henri poseerde Monique voor verschillende tekeningen en schilderijen en hielp ze bij de creatie van zijn nu beroemde 'knipwerk'-serie. Zijn laatste werk, de Dominicaanse kapel in Vence, zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp en steun van Monique. Het kunstwerk vertelt het verhaal van het effect dat mooie objecten hebben op ziekte.

Hemellichaam, Lieke Muis van der Meer

Dit kunstwerk komt pas echt tot z’n recht in het donker. Het glazen plafond verandert dan in een spiegel, waardoor de lichtpunten als hemelsterren worden weerkaatst. Jouw zicht op Hemellichaam is afhankelijk van jouw positie in het Atrium. Soms zie je veel lichtpunten en soms niet. De sterren bewegen mee met jouw beweging door de ruimte heen. De buizen in de installatie zijn gemaakt van koper. Koper is namelijk de stof die wordt gevormd als sterren in de ruimte exploderen. De rode gloed van het koper geeft een mooi contrast met het witte geraamte van de constructie van het Atrium.

Gloed, Zalán Szakács

Gloed is een locatiespecifiek kunstwerk dat een wisselwerking heeft met de architectonische structuur van het Atrium. Doordat de zon door de rood/gele vlakken straalt, vormt dit een warme en uitnodigende sfeer. Gloed is een eigentijdse bewerking van de traditionele glas-in-loodtechnologie.

De financiering van de kunstwerken is mede mogelijk gemaakt door:

  • Van Cappellen Stichting
  • Stichting Droom en Daad
  • Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis