Longrevalidatie in het IJsselland Ziekenhuis

Longrevalidatie is een belangrijk traject voor mensen met chronische longziekten, zoals COPD, astma, of langdurige klachten na COVID-19. Het IJsselland Ziekenhuis biedt een gespecialiseerd team een uitgebreide en op maat gemaakte revalidatie aan, die patiënten helpt om hun longfunctie en algehele conditie te verbeteren.

Samenwerking van specialisten

Het longrevalidatieteam bestaat uit verschillende specialisten: longartsen, fysiotherapeuten, longverpleegkundigen, ergotherapeuten en diëtisten. Deze professionals werken samen om een zo goed mogelijk traject voor iedere patiënt te realiseren. Longartsen selecteren de patiënten die het meeste baat kunnen hebben bij longrevalidatie. Dit zijn vaak mensen die ondanks eerdere behandelingen nog steeds conditieproblemen hebben door hun longziekte.

Opzet van het traject

Het longrevalidatietraject duurt 12 weken. Gedurende het traject worden de deelnemers drie keer per week persoonlijk begeleid door fysiotherapeuten. Naast de fysieke trainingen worden er ook verschillende voorlichtingen gegeven door de diverse specialisten.

Fysiotherapie en training

De fysiotherapeuten spelen een cruciale rol tijdens de revalidatie. Zij richten zich op het verbeteren van de conditie, kracht en het verminderen van vermoeidheidsklachten. De training wordt aangepast op basis van de individuele behoeften van de patiënt, wat per week kan verschillen. Deze aanpak zorgt ervoor dat elke patiënt op zijn of haar eigen niveau vooruitgang kan boeken.

Voeding en diëtetiek

Een belangrijk onderdeel van de revalidatie is de voorlichting over voeding door de diëtisten. Mensen met een verminderde longfunctie hebben vaak een hogere eiwitbehoefte.

“Om spieropbouw te krijgen is het naast het trainen belangrijk om voldoende eiwit via je voeding binnen te krijgen. Wanneer je onvoldoende eiwitten via je voeding binnenkrijgt, dan geeft dit spierafbraak. Met de diëtist kun je samen bekijken hoeveel eiwitten je nodig hebt tijdens de revalidatie.” - Marianne van Oel, diëtist IJsselland Ziekenhuis

De diëtisten geven niet alleen advies over eiwitinname, maar voeren ook Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA) metingen uit. Deze metingen, aan het begin en het einde van het traject, laten zien hoe de lichaamssamenstelling van de patiënt is verbeterd, wat meestal erg motiverend is.

Ergotherapie en dagelijkse activiteiten

De ergotherapeuten houden zich bezig met de belasting en belastbaarheid van de patiënt. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst worden de dagelijkse activiteiten van de patiënt in kaart gebracht. Dit wordt gedaan aan de hand van dagschrijflijsten, welke worden geanalyseerd tijdens de bijeenkomst. Er wordt gekeken naar welke activiteiten zwaar zijn en welke activiteiten energie opleveren. Dit om inzicht te krijgen in de energieverdeling over de dag.

“Samen met de patiënt wordt er gekeken naar balans, uitvoer en duur van de dagelijkse activiteiten. Dit alles om de vermoeidheid en kortademigheid te minimaliseren.” – Karlijn Bijvoet, ergotherapeut IJsselland Ziekenhuis

Wilt u meer weten over onze poliklinische longrevalidatie neemt dan contact op met uw longarts en vraag naar de folder.