Voeding in het ziekenhuis

In het ziekenhuis draait het niet alleen om medicijnen en behandelingen, maar ook om lekkere en goede voeding. Goede voeding is belangrijk voor de weerstand, het herstel en voor de energie van het lichaam. En een lekkere maaltijd kan ook goed zijn voor de gemoedstoestand. Om aan al deze eisen te voldoen, bieden we elke dag verse maaltijden aan. Deze maaltijden worden dagelijks vers bereid. Alle voeding is toegespitst op ieders ziektebeeld, dieetwensen, allergenen en persoonlijke voorkeur. Dit doen we samen met catering- en restaurantbedrijf Albron.

Voedingsspreektaal

Sinds 2024 is het restaurant samen met de logopedisten, diëtisten en teamleiders overgestapt op de wereldwijde spreektaal als het gaat om voeding bij patiënten met kauw- en slikproblemen, genaamd IDDSI-levels. Naast dat dit makkelijker is voor alle facilitair medewerkers en verpleegkundigen, leveren we hiermee ook een positieve bijdrage aan de patiëntveiligheid op voedingsgebied, zeker wanneer de patiënt afkomstig is uit een andere zorginstelling. Je 'spreekt' nu dezelfde taal.

Wat is IDDSI?

In zorginstellingen en ziekenhuizen werden termen zoals ‘siroopdikte’, ‘yoghurtdikte’ en ‘vladikte’ gebruikt om de consistentie van eten en drinken aan te geven. Door het ontbreken van een uniform protocol gebruikten zorgorganisaties vaak ook andere benamingen. Om verwarring te voorkomen, heeft een internationale groep gezondheidszorgprofessionals het IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) raamwerk ontwikkeld. Het doel van IDDSI is om het eten en drinken voor mensen met kauw- en slikproblemen veiliger te maken. Daarvoor is het belangrijk dat alle zorgverleners dezelfde taal spreken op het gebied van voedingsconsistenties.

Voeding en duurzaamheid

Ook binnen ons voedingsbeleid zorgen we voor duurzaamheid. We registreren al het restafval op het gebied van voeding, waardoor we goed zicht hebben op wat er overblijft en ons menu kunnen aanpassen om verspilling tegen te gaan. Daarnaast proberen we ook de CO2-uitstoot te verminderen door af te stemmen met onze leveranciers.

Wist je dat wij:

  • in het ziekenhuis maar liefst 60 verschillende menu’s aanbieden?
  • met het aanbod op het IJsselplein, in de centrale hal, verschillende goede doelen ondersteunen?
  • soep van de Verspillingfabriek verkopen?
  • haverkoekresten gebruiken op yoghurt?
  • de croutons maken van oud brood?
  • alle plastic frisdrankflesjes die ingeleverd worden doneren aan de Plastic Soup Foundation?
  • regelmatig patiënttevredenheidsonderzoeken doen om het aanbod nog beter op onze patiënten te laten aansluiten?
  • dagelijks vers en op maat koken?
  • bezig zijn met de registratie en vermindering van restafval (waste) op voedingsgebied?