Chirurg Michiel Voûte legt uit: “Spataderen zijn het gevolg van overbelaste klepjes in de aderen van je benen. Iedereen heeft oppervlakkige aderen in de benen, maar meestal voeren die gewoon het bloed af, je benen uit. Als dat niet zo is, houd je vocht vast in de benen. Je krijgt dan zware, vermoeide benen en aan het einde van de dag is dat het ergst. Soms krijgen mensen ook zichtbare blauwe adertjes of zelfs hele hobbelige, kronkelende bloedvaten die onder de huid opkomen. Ook kan je huidverkleuringen krijgen of zelf een open been.”
Hoe ontstaan spataderen?
“Iedereen heeft diverse aderen in zijn benen. De aderen brengen het bloed omhoog, terug naar het hart. De diepste aderen liggen onder de spieren, en als je loopt knijpen die spieren eigenlijk die aderen gewoon leeg. De oppervlakkige aderen hebben geen hulp van de spieren, en moeten zelf tegen de zwaartekracht in omhoog pompen.
Alle aderen hebben klepjes die het bloed wel omhoog laten stromen, maar die klepjes sluiten zich dan voordat het bloed weer terug naar beneden kan zakken. Door een langdurig verhoogde druk – bijvoorbeeld door een zwangerschap, een staand beroep of door een trombosebeen – kunnen die klepjes gaan lekken. Daardoor houd je dus vocht in je benen vast.”
Wat kun je aan spataderen doen?
“Helaas gaan de klachten niet vanzelf meer weg. Je kunt steunkousen dragen, waardoor de vermoeidheid misschien minder wordt, maar onze behandeling bestaat er meestal uit dat we de oppervlakkige aderen uitschakelen waarvan de klepjes niet meer werken. Dan kan je daar geen vocht meer in vasthouden.
De behandeling bestaat uit het via een naald dichtbranden (onder lokale verdoving) of via een klein sneetje dichthechten van de boosdoeners (op de operatiekamer). De kleinere kronkelige of blauwe vaatjes op je been verdwijnen daarna meestal vanzelf. Na een succesvolle behandeling hoef je geen steunkousen meer te dragen.”
Hoe snel kan ik in het ziekenhuis terecht?
“Om de spataderen aan te tonen maken we altijd eerst een speciale echo. Daarvoor hebben we in de winter altijd wel wat wachttijd, maar nog steeds kunnen we je binnen enkele weken zien op de poli chirurgie in het IJsselland Ziekenhuis. We helpen je graag van de vermoeide benen af.“