Zomergips

Gips wordt aangelegd als u een breuk, verstuiking of ontwrichting hebt opgelopen. In dit artikel zal Cynthia Smith, gipsverbandmeester, uitleggen hoe u uw gips in de zomer het beste kunt verzorgen voor een goede genezing.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat gips in 3 lagen wordt aangebracht:

  • Sok: een stoffen kous die ervoor zorgt dat het gips niet direct tegen de huid zit.
  • Polstermateriaal (Watten): een rol watten die om het lichaamsdeel wordt gebonden.
  • Cast: In de gipskamer wordt doorgaans kunststofgips (polyester immobilisatieverband ) gebruikt. Dit mag nat worden.

Zwemmen met zomergips

Het is belangrijk dat het polstermateriaal niet te lang nat blijft. Als het te lang nat blijft, kan de huid verweken, wat de genezing kan vertragen en het risico op infecties verhoogt. In de zomer wordt daarom vaak Deltadry gebruikt in plaats van watten. Deltadry is een waterbestendige kunststof die zo is ontworpen dat water er gemakkelijk uit kan lopen. Het water kan alleen makkelijk eruit lopen als het gebruikt wordt bij gips om de onderarm.

Bij gips om de bovenarm of het onderbeen is dit niet mogelijk vanwege de hoeken bij de elleboog en enkel. Deltadry wordt ook niet gebruikt als er een wond onder het gips zit, omdat de watten betere bescherming bieden voor de wond. Om het gips extra snel droog te krijgen, kunt u het föhnen of 10 minuten in de zon liggen. Er zijn ook speciale herbruikbare douchehoezen beschikbaar waarmee u kunt douchen en zwemmen. Dit kan handig zijn als Deltadry geen optie is.

Zonnen

U kunt gerust in de zon lopen, maar in de volle zon liggen is geen goed idee vanwege het risico op zwelling. Te veel zwelling kan gevaarlijk zijn, omdat er dan onvoldoende ruimte onder het gips overblijft. Hierdoor kunnen bloedvaten worden dichtgedrukt, wat het herstel kan vertragen en bovendien erg pijnlijk kan zijn. Daarnaast is het belangrijk om de huid rondom de randen van het gips goed in te smeren met zonnebrandcrème, omdat deze ook kunnen verbranden.

Vlieggips

Met gips rondom uw arm of been mag u niet vliegen. Dit komt door een internationale regel die zegt dat circulair gips afneembaar moet zijn in noodgevallen. Deze regel is er vanwege de drukverschillen in de vliegtuigcabine. Tijdens de vlucht kunnen uw handen en voeten opzwellen door vochtophoping, waardoor het gips te strak kan gaan zitten. Het cabinepersoneel kan dit gips niet verwijderen. Als u gips heeft en van plan bent om te vliegen, neem dan contact op met je gipsverbandmeester of arts. Zij kunnen ervoor zorgen dat je geen circulair gips krijgt, maar bijvoorbeeld een spalk, brace of afneembaar gips.