In het IJsselland Ziekenhuis streven wij ernaar de best mogelijke zorg te bieden, zowel direct aan de patiënt als door deelname aan belangrijke landelijke onderzoeken. Een van deze onderzoeken is de Limeric-2 studie, waar chirurg Maarten Vermaas aan deelneemt. Deze studie richt zich op het verbeteren van de behandeling van darmkanker, met name bij tumoren die in een vroeg stadium worden ontdekt.
Vroege opsporing van darmkanker
Sinds de start van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2014, wordt deze ziekte in Nederland steeds vaker in een vroeg stadium opgespoord. Bij vroege opsporing gaat het vaak om zogenaamde T1-tumoren. Dit zijn kleine tumoren die alleen nog in de binnenste laag van de darmwand zitten. Tot voor kort werden deze tumoren op dezelfde manier behandeld als gevorderde darmkanker, met een uitgebreide operatie. De Limeric-2 studie onderzoekt of minder ingrijpende methoden, zoals de wigresectie, kunnen zorgen voor een effectievere behandeling met minder risico's op complicaties.
Traditionele operatie: oncologische resectie
De standaardbehandeling voor darmkanker, ook wel oncologische resectie genoemd, is een grote operatie waarbij een deel van de dikke darm wordt verwijderd. De uiteinden van de darm worden daarna weer aan elkaar gehecht. Naast de tumor worden ook omliggende lymfeklieren verwijderd, omdat darmkanker zich via deze klieren kan verspreiden.
Hoewel deze operatie effectief is, brengt het aanzienlijke risico’s met zich mee. Bij 25% van de patiënten treden complicaties op, zoals een lekkage van de darmnaad. Daarnaast is er een risico van 2% op overlijden als gevolg van deze operatie. Dit maakt het een zware ingreep, vooral wanneer het gaat om kleine tumoren die vroeg worden ontdekt.
Nieuwe techniek: wigresectie
Om de risico’s te verkleinen, is er een nieuwe techniek ontwikkeld: de wigresectie. Bij deze procedure wordt alleen het deel van de dikke darm waar de tumor zich bevindt verwijderd, in plaats van een groot stuk van de darm. Dit gebeurt via een kijkoperatie, waarbij de chirurg nauwkeurig werkt met behulp van een camera. Een MDL-arts kijkt tegelijkertijd in de darm om de chirurg te begeleiden bij het verwijderen van de tumor.
Het grote voordeel van de wigresectie is dat het een veel minder ingrijpende operatie is. Waar bij de traditionele operatie complicaties optreden bij 25% van de patiënten, gebeurt dat bij de wigresectie slechts bij 6%. Dit maakt de operatie veel veiliger, met minder kans op ernstige complicaties zoals lekkage van de darmnaad. Mocht tijdens de ingreep blijken dat een wigresectie technisch niet haalbaar is, kan de chirurg alsnog direct overschakelen naar een volledige oncologische resectie.
De Limeric-2 studie
De effectiviteit en veiligheid van de wigresectie worden momenteel onderzocht in de Limeric-2 studie. Deze landelijke studie kijkt naar de vraag of de wigresectie een veilige en effectieve behandelmethode is voor patiënten met vroege darmkanker. Naast het IJsselland Ziekenhuis nemen ook andere ziekenhuizen deel aan dit onderzoek.
De chirurgen en MDL-artsen van het IJsselland Ziekenhuis hebben al ruime ervaring met deze techniek, die ook wordt gebruikt voor het verwijderen van grote goedaardige poliepen en littekenweefsel in de dikke darm. De studie richt zich nu specifiek op het verder ontwikkelen en evalueren van deze techniek voor kwaadaardige tumoren. De naam van de studie, Limeric, staat voor LIMited wEdge ResectIon for Colonic neoplasms, en verwijst dus naar de minder ingrijpende aard van de operatie.
Meer informatie
De eerste resultaten van de Limeric-2 studie zijn veelbelovend, maar er wordt nog verder onderzoek gedaan om de techniek te optimaliseren. Voor de meest recente updates, wetenschappelijke artikelen en meer informatie over de studie kunt u terecht op de website Limeric.nl.
Deze nieuwe benadering kan bijdragen aan betere behandelresultaten voor patiënten met vroege darmkanker, met minder complicaties en een sneller herstel.