Welke aandoeningen?
De meest voorkomende aandoeningen die op de proctopolikliniek worden behandeld zijn last van aambeien, fistels of een kloofje in de anus (fissuri ani).
Hinderlijke aambeien
Klachten van aambeien komen vaak voor en kunnen zeer hinderlijk zijn. Als u vermoedt dat u last heeft van aambeien, dan kunt u uw klachten het beste altijd eerst met uw de huisarts bespreken. De huisarts kan besluiten om u door te verwijzen naar de chirurg op de proctopoli.
Een afspraak in het Centrum voor ColoProctologie
Tijdens uw afspraak in het proctologiecentrum ontvangt u uitvoerige voorlichting over aambeien en de behandeling daarvan. Wij geven u een patiëntenfolder mee waarin u alles kunt nalezen.
Aanpassing van eet- en leefgewoonten kunnen klachten van aambeien aanzienlijk laten afnemen of zelfs laten verdwijnen. Als dit niet voldoende helpt, is een volgende stap de plaatsing van een rubberbandje. Bij een deel van de patiënten is 1 tot 3 behandelingen voldoende. Wanneer dat niet helpt, kan worden overgegaan op een operatie.
Aambeioperatie PPH
Het concept van een PPH ingreep is wezenlijk anders: het aambeiweefsel wordt terug op zijn plaats gebracht, en het teveel aan aambeiweefsel wordt weggesneden en afgeniet. De operatiewond ligt daarbij boven de sluitspier. De klachten, zoals bij de aambei operatie tot nu toe, komen daardoor niet of nauwelijks voor.
De techniek wordt ook wel geniete anopexie of PPH (Procedure voor prolaberende Haemorrhoiden) genoemd. De ingreep kan in dagbehandeling worden gedaan of u blijft een nacht in het ziekenhuis.
Patiëntenfolder
Voor professionals
Voor professionals is een artikel uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG) beschikbaar, geschreven door J.W.A. (Pim) Burger, Eric Hans Eddes, Michael F. Gerhards, Pascal G. Doornebosch en Eelco J.R. de Graaf.