Proctologie

Snel naar

Proctologische chirurgie

Deze vorm van chirurgie behandelt aandoeningen van de anus en de endeldarm.

Aambeien

Aambeien (haemorrhoïden) zijn zwellichamen. Deze zwellichamen heeft iedereen. Ze bevinden zich aan het einde van de endeldarm binnen de sluitspier, dus vlak bij de anus. Zo'n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Samen met de sluitspier zorgen de zwellichamen voor het sluiten van de anus, waardoor ongewenst verlies van ontlasting, lucht of slijm voorkomen wordt.

Vaak denkt me dat er pas sprake van aambeien is als de zwellichamen klachten geven en naar buiten komen echter kan inwendige aambeien ook al klachten geven zoals bloedverlies en jeuk. Oorzaken voor het ontstaan van klachten zijn: het ontbreken van vezelstoffen in de voeding en onvoldoende drinken van water. Dit geeft harde en droge ontlasting. Bij een moeizame stoelgang is men geneigd te gaan persen en langer op de wc te zitten wat aambeivorming en het ontwikkelen klachten in de hand werkt. Ook rondom een zwangerschap en bevalling kunnen aambeien ontstaan. Tenslotte kan er soms sprake zijn van een erfelijke aanleg.

Meest voorkomende klachten van aambeien zijn bloedverlies met ontlasting of tijdens het afvegen, zwelling, prop gevoel en/of jeuk bij de anus. Na verwijzing van de huisarts wordt u eerst beoordeeld op de polikliniek van de chirurgie. De chirurg zal met u de behandelopties bespreken, maar vaak wordt er nader onderzoek verricht door middel van een proctoscopie.

Meer informatie rondom deze aandoening kunt u vinden in onze folder.

Huidflapjes (skintags)

Soms zorgen de aambeien voor overrekking van de huid bij de anus en zorgen voor extra huid wat zich vormt tot een flapje. Die in de weg kan zitten en goed afvegen naar ontlasting lastig maakt. Als de huidflapjes niet al te groot zijn, kan dit onder lokale verdoving op de polikliniek verwijderd worden.

Anale fissuur (fissura ani)

Een fissuur is een kloofje; een fissura ani is een pijnlijk kloofje in de anus. De pijn ontstaat vaak als een scherpe pijn tijdens en/of na de ontlasting en kan enkele uren aanhouden. Hier kan ook bloedverlies bij zijn.  

Na verwijzing van de huisarts wordt u eerst beoordeeld op de polikliniek van de chirurgie. De chirurg zal met u de behandelopties bespreken, maar vaak wordt er nader onderzoek verricht door middel van een proctoscopie.

Kringspier problemen

De anus bestaat uit een kringspier die de endeldarm afsluit. Deze kringspier is opgebouwd uit een inwendige en een uitwendige kringspier. Een kringspier wordt ook wel een sluitspier genoemd.

De inwendige kringspier is bijna altijd aangespannen. Deze ontspant alleen als de endeldam zich vult met ontlasting. De inwendige kringspier kun je niet bewust aan- of ontspannen.

De uitwendige kringspier is bijna altijd ontspannen, behalve wanneer de inwendige kringspier zicht ontspant als de endeldarm zich vult met ontlasting. De uitwendige kringspier kan men dan zelf aanspannen om de ontlasting op te houden.

Problemen met de kringspier kunnen leiden tot pijn en/of ontlastingsproblemen. Er kunnen diverse problemen zijn met de kringspieren, zoals: te hoge of te lage spanning of schade aan één van de kringspieren.

Nader onderzoek naar problemen rondom de kringspier worden gedaan door middel van een manometrie onderzoek.

Proctoscopie

Om de anus en het einde van de endeldarm beter te onderzoeken is bijvoorbeeld een proctoscopie nodig. Hier wordt met een kort en star kijkbuisje in de anus gekeken. Het onderzoek kan in een voor u wat onelegante houding plaatsvinden. U ligt op de rug met uw benen in steunen, zodat optimaal kan worden vastgesteld of er aambeien of andere afwijkingen aanwezig zijn. Voorafgaand aan de proctoscopie, dient u uzelf een klysma te geven

Een proctoscopie kan gecombineerd worden met de behandeling voor aambeien (rubberbandligatie), de behandeling voor een anale fissuur (BOTOX injectie) of een manometrie onderzoek.

Naar aanleiding van de bevindingen van u behandelend specialist, kan er ook besloten worden om u aan te melden voor een operatie. De specialist zal u dan hierover informeren.

Rubberbandligatie

Deze behandeling wordt gedaan als er aambeien zijn geconstateerd. Dit is een poliklinische behandeling en kan direct tijdens de proctoscopie uitgevoerd worden; een narcose of verdoving is hierbij niet nodig

Met behulp van een zuigbuisje worden rubberen elastiekje op het darmslijmvlies geplaatst. Als de rubberenbandje hun werk gedaan hebben, vallen ze was. Het slijmvlies zal verlitteken en verschrompelen. Na 2 tot 3 weken beginnen de klachten meestal minder te worden en kan verminderen van het bloedverlies bemerkt worden. Na ongeveer 6 tot 8 weken krijgt u een controle afspraak.

Behandeling van anale fissuur door middel van BOTOX injectie

De eerste keus behandeling van fissura ani is het smeren van creme om hiermee de doorbloeding te bevorderen om zo te zorgen dat de fissuur geneest. Mocht dit na weken gebruik niet het gewenste resultaat hebben. Kan botox injectie overwogen worden. Botuline toxine (Botox) wordt in de ruimte tussen de in- en uitwendige kringspier ingespoten. Dit zorgt er voor dat de inwendige kringspier ‘’ontspant’’ en de bloedvoorziening naar het kloofje toeneemt en zo kan genezen. Deze behandeling vindt over het algemeen plaats op de behandelkamer van de polikliniek.

Mocht er een tweede keer Botox nodig zijn, dan wordt er soms voor gekozen om de behandeling op de operatiekamer uit te voeren, in combinatie met het schoonmaken van de fissuur. Dit is bedoeld om de wondgenezing te bespoedigen. De werking van Botox houdt ongeveer 3 maanden aan. Als de behandeling op de operatiekamer plaatsvindt, zal dat

zijn onder algehele narcose of een andere vorm van verdoving, waarbij u kortdurend opgenomen wordt (dagbehandeling). Als het kloofje na deze ingreep nog niet wil genezen, kan ervoor worden gekozen om deze behandeling te herhalen met een hogere dosering Botox of kan voor een andere operatie worden gekozen.

Andere aandoeningen en behandelingen

Meer informatie over bovengenoemde en andere aandoeningen leest u in onze patiëntenfolders.