Snel naar
Alle chirurgen in het IJsselland Ziekenhuis zijn algemeen chirurg. Dat betekent dat zij een groot aantal algemene – en dus veel voorkomende – ingrepen uitvoeren. Daarbij gaat het om ingrepen als liesbreuken, heupfracturen en blindedarmoperaties.
Naast algemeen chirurg, zijn alle chirurgen ook gespecialiseerd in bepaalde aandachtsgebieden. Ze staan hieronder genoemd.
Blinde darm ontsteking (Appendicitis)
De appendix (letterlijk: aanhangsel) bevindt zich daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat wil zeggen rechts onder in de buik. Omdat de appendix soms lang en beweeglijk is, kan ook daardoor een afwijkende ligging ontstaan, waardoor de pijnklachten meer middenin en soms zelfs rechts boven in de buik worden aangegeven.
Op het moment dat bij u de diagnose van een blindedarmontsteking gesteld is, kan het zijn dat een operatie de beste behandeling is. De operatie wordt in principe uitgevoerd via een kijkoperatie.
Soms is rondom de ontstoken blindedarm al zeer veel verkleving en afdekking door darmlissen ontstaan. Dit ontstaat meestal na enige dagen ziek zijn en is een natuurlijke reactie van het lichaam. In dit geval moet de ontsteking "tot rust komen" en is op dat moment een operatie geen optie. Dat betekent dat u enkele weken rustig aan moet doen, eventueel krijgt u ondersteuning met antibiotica. Geleidelijk herstel is te verwachten gedurende 6 tot 8 weken.
Meer informatie rondom een blindedarmontsteking kunt u lezen in onze folder.
Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)
Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) bevindt zich meestal in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren en er kan daarom gemakkelijk een ontsteking in ontstaan. Behalve ontstekingen, kan een haarnestcyste ook pijn veroorzaken en afscheiding van vocht en/of bloed geven. Afhankelijk van de klachten zal de arts u aanraden de cyste chirurgisch te laten behandelen.
Bij klachten kan chirurg besluiten de haarnestcyste te behandelen. Als het mogelijk is, heeft een behandeling onder plaatselijke verdoving de voorkeur. Anders kan worden besloten de haarnestcyste onder narcose te behandelen. De chirurg neemt alle behandelopties met u door.
Meer informatie rondom een haarnestcyste kunt u lezen in onze folders.
Lipoom (Vetbult)
Een lipoom is een vetbult. Het is een knobbeltje van vetcellen in het vetweefsel onder de huid. Het komt veel voor, op alle leeftijden. Een lipoom is goedaardig.
De vetbulten zitten meestal in de hals, op de romp of op de onderarmen. Ze zijn meestal duidelijk voelbaar als zachte, makkelijk te bewegen knobbels. Lipomen zijn meestal tussen de 0,5 en 5 centimeter groot. Soms groeien ze door en kunnen ze zelfs meer dan 10 centimeter worden. Waarom de vetknobbels ontstaan is niet duidelijk. Wel lijkt erfelijkheid een rol te spelen: in sommige families komen ze vaker voor.
Lipomen geven bijna nooit klachten. Een behandeling is dan ook meestal niet nodig. Toch laten veel mensen ze liever weghalen. Bijvoorbeeld omdat ze duidelijk zichtbaar zijn of tegen een zenuw aanliggen en pijn doen.
De chirurg kan besluiten om het operatief te verwijderen, dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving mits de lipoom groter is dan gewenst. Dan wordt er een afspraak gemaakt voor u op de operatie kamer. De chirurg zal dit met u bespreken.
Meer informatie rondom een lipoom kunt u lezen in onze folder.
Atheroom cyste (verstopte talgklier)
Een atheroom cyste is een veel voorkomende goedaardig huidgezwelletje die voornamelijk bij volwassenen voorkomt. Het woord “atheroom” verwijst naar de inhoud van de cyste namelijk een “vettige substantie”.
We zien één of meerdere 0,5 tot 3 cm grote ronde tot ovale, wat harde huidkleurige gezwelletjes. Voorkeursplaatsen zijn het behaarde hoofd, het gezicht, de nek, de borst en soms de ledematen. De cyste geeft normaliter geen klachten. In sommige gevallen kan de cyste gaan ontsteken met daarbij pijn, roodheid en toename van de zwelling. Wanneer de cyste éénmaal ontstoken is geweest zal deze wat meer “vastgebakken” aanvoelen in de huid.
De chirurg kan besluiten om het operatief te verwijderen, dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving mits de atheroom groter is dan gewenst. Dan wordt er een afspraak gemaakt voor u op de operatie kamer. De chirurg zal dit met u bespreken.
Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en kan aanleiding geven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom een teennagel ingroeit, is niet altijd bekend.
Mogelijke oorzaak kan het schoeisel zijn (te nauw, te smal), de anatomie van de teen zelf of het te kort knippen van de nagel. Het is belangrijk om de nagel zo recht mogelijk af te knippen.
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing van de nagelrand.
Wanneer de ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn of een ontsteking veroorzaakt - met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een operatie vaak de aangewezen behandeling dit gebeurd poliklinisch en onder plaatselijke verdoving.
Bij de ingreep wordt een gedeelte van de nagel of de gehele nagel inclusief het nagelbed verwijderd ook kan er gebruik gemaakt worden van een etsende vloeistof (Fenol).
Meer informatie rondom de operatie kunt u lezen in onze folder.
Chirurgie bij kinderen
Specifieke operaties zoals liesbreuken, navelbreuken en niet ingedaalde testes.