Een littekenbreuk is een onderbreking in de buikwand. Deze onderbreking is ontstaan op een plaats waar u in het verleden bent geopereerd.
Een littekenbreuk ontstaat meestal doordat de wondgenezing bij de vorige operatie niet goed is verlopen, bijvoorbeeld:
- Doordat er een bloeduitstorting ontstond, al dan niet met een ontsteking.
- Door een slechte lichamelijke conditie.
- Door het gebruik van bepaalde medicijnen, die u nodig had.
- Doordat u zo ernstig ziek was dat de wond in de buikwand niet gesloten kon worden en vanzelf is dicht gegroeid, waarna een littekenbreuk ontstond.
Onderzoek
- De arts doet een lichamelijk onderzoek bij u en stelt dan de diagnose. De breuk is meestal gemakkelijk vast te stellen als u staat.
- Aanvullend onderzoek is bij kleine littekenbreuken over het algemeen niet nodig.
- Bij grote littekenbreuken kan een CT-scan nodig zijn om te bekijken hoe uw breuk eventueel hersteld kan worden.
Meer informatie vindt u in de folder CT-onderzoek buik.
Behandeling
- Niet alle littekenbreuken hoeven geopereerd te worden. Wanneer een kleine breuk geen klachten geeft, is een operatie niet nodig. Wel kan een kleine breuk waar niets aan wordt gedaan, in de loop van de tijd groter worden.
- Breuken die groter worden of klachten geven, komen wel in aanmerking voor behandeling.
De arts zal met u bespreken hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden.
In het algemeen zal een operatie worden geadviseerd. Een operatie kan via een snede (incisie) of via een zogenaamde kijkoperatie (laparoscopisch) worden gedaan. De chirurg bespreekt wat in uw geval het beste is. Wanneer het operatierisico te groot lijkt of wanneer er geen herstelmogelijkheden zijn, kan besloten worden u niet te opereren en te volstaan met het dragen van een aangemeten korset of breukband.
Operatie
Een operatie voor een littekenbreuk is meestal geen kleinigheid. Meestal gaat het hierbij om een relatief grote operatie.
- Het kan, zoals bijvoorbeeld bij de zogenaamde Rives-Stoppes operatie, nodig zijn om de spierlagen van de buikwand van elkaar los te maken om meer ruimte te krijgen zodat de buikwandbreuk kan worden gesloten. Dat gaat gepaard met grote wondgebieden in de buikwandspieren.
- Bij deze operaties wordt vrijwel altijd een kunststof mat geplaatst om de buikwand te verstevigen.
- Ook kan het voorkomen dat er buikorganen (darmen) in de breukzak gegroeid zijn of dat zij tegen een eerder geplaatste mat aan zijn gegroeid. Bij het losmaken daarvan kunnen nieuwe darmletsels ontstaan, waarvoor het zelfs noodzakelijk kan zijn om een stuk darm weg te halen of om een stoma aan te leggen.
- Lees hier meer over een grote littekenbreuk.