Snel naar
U heeft met de arts, Physician Assistant of de Verpleegkundig Specialist besproken dat u een PICC via uw arm krijgt. Een PICC staat voor Peripheral Inserted Central venous Catheter. Anders gezegd, Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. Dit betekent dat er een lange infuuslijn, echogeleid, wordt ingebracht in de arm, richting een groter bloedvat. Doordat de lijn dieper ingebracht wordt, is de kans op een infectie kleiner en kunnen er middelen toegediend worden die niet via een “normaal” infuus ingebracht kunnen worden.
U komt in aanmerking voor een PICC, als u een langdurige infuusbehandeling nodig heeft, zowel tijdens een opname in het ziekenhuis, als thuis (met gespecialiseerde thuiszorg). Via de PICC kan onder andere bloed worden afgenomen en kan infusie, voeding en medicatie worden toegediend zonder dat dit pijnlijk is. Voorbeelden hiervan zijn:
- Langdurige toediening van medicatie / antibiotica;
- Chemotherapie, immunotherapie;
- Regelmatige bloedafnames;
- Toediening van totale voeding via de bloedbaan.
Voor het plaatsen van de lijn wordt een afspraak ingepland op de polikliniek chirurgie. U hoeft niet nuchter te zijn en mag bloedverdunners doorgebruiken. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, dan wordt de afspraak ingepland en regelt de verpleegkundige het vervoer naar de polikliniek. U krijgt een operatiejasje aan en de arts of Physician Assistant zoekt met een echo naar een geschikt bloedvat in uw bovenarm, waarbij rekening gehouden wordt, of u links of rechtshandig bent. Op deze plaats wordt uw huid verdoofd. Dat is het enige prikje wat u zult voelen. Daarna wordt uw bloedvat aangeprikt en via deze naald wordt een voerdraad ingebracht, waarover de op maat gemaakte PICC-lijn heen geschoven wordt, naar de juiste plek. Vervolgens wordt de infuuslijn op uw huid gefixeerd met een speciale pleister en daaroverheen wordt een plastic folie geplakt. Als laatste wordt gecontroleerd of de infuuslijn op de juiste plaats zit door middel van een röntgenfoto. Na de plaatsing, wordt de lijn gedurende één uur op de polikliniek of op de verpleegafdeling geobserveerd.
De folie en de dopjes moeten één keer per week vervangen worden. De speciale pleister één keer per drie weken. Als de lijn niet gebruikt wordt, moet deze één keer per week doorgespoeld worden om verstopping te voorkomen. Deze verzorging kan de gespecialiseerde thuiszorg of verpleegafdeling doen. Heeft u afspraken in het ziekenhuis voor een behandeling, dan wordt het plaatsen óf de verzorging, daarmee gecombineerd.
Belangrijk om te weten is dat u voorzichtig moet zijn met de pleister. Als deze nat wordt en loslaat, kan de lijn eruit vallen. Daarom kunt u met een stuk huishoudfolie de lijn inpakken voor het douchen en daarna verwijderen en de lijn droogdeppen. Verder mag u niet in bad of zwemmen en uw bloeddruk mag niet gemeten worden aan de arm waar de lijn zich bevindt. Ook mag er geen bloed uit deze arm worden afgenomen. Wel mag er bloed afgenomen worden uit de lijn. U moet ons waarschuwen als u mogelijk een infectie heeft rondom de insteekopening. U merkt dit aan roodheid, zwellingen, warmte, pijn en pus. Ook moet u contact opnemen als de lijn beschadigd is, de afsluitdopjes los zijn geraakt, uw arm/schouder opgezet is of uw temperatuur boven de 38,5 °C is.
Dat kan op maandag tot en met vrijdag 8.30 – 16.30 uur, via de polikliniek chirurgie: 010 258 5910. Buiten deze tijden en op feestdagen, belt u de verpleegafdeling chirurgie: 010 258 5432.