Snel naar
In Nederland hebben ruim 80.000 mensen een chronische darmontsteking. Naar schatting heeft iets meer dan de helft hiervan colitis ulcerosa en iets minder dan de helft de ziekte van Crohn. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Chronische darmontsteking (IBD)
IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Dit is een verzamelnaam voor chronische darmontstekingen waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Bij beide ziekten is een deel van de darmen ontstoken en de klachten lijken op elkaar. Er zijn echter ook verschillen die niet altijd even duidelijk zijn. Een van de grote verschillen is dat de ziekte van Crohn in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen, terwijl colitis ulcerosa zich per definitie beperkt tot de dikke darm.
De ziekte van Crohn openbaart zich meestal tussen 15 en 30 jaar. Colitis ulcerosa ontstaat vaker bij jonge volwassenen en mensen van middelbare leeftijd, de ziekte wordt vaak ontdekt tussen 15 en 40 jaar.
Naast een aantal symptomen die geregeld bij beide ziektes voorkomen, zoals buikpijn, diarree en vermoeidheid, hebben colitis ulcerosa en ziekte van Crohn ook verschillende symptomen. Lees hier meer over:
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van beide darmziektes is nog onbekend. Wel is duidelijk dat zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol spelen. Verder zijn er vermoedens dat een ontregeling van het eigen afweersysteem een rol speelt.
Behandeling met medicijnen
Er zijn helaas nog geen medicijnen die de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen genezen. Wel zijn er middelen waarmee de klachten in toom kunnen worden gehouden. Deze medicijnen remmen enerzijds de ontstekingen die er al zijn en daarnaast gaan ze nieuwe ontstekingen tegen. Ook worden vaak middelen voorgeschreven om bloedarmoede en diarree tegen te gaan.
Geneesmiddelen moeten meestal langere tijd worden ingenomen. Omdat niet alle medicijnen bij iedereen direct helpen, kan het soms enige tijd duren voor u een middel krijgt dat daadwerkelijk helpt.
Naast een gunstige werking hebben medicijnen vaak ook minder plezierige bijwerkingen. Niet iedereen heeft hier evenveel last van. De keuze van een medicijn is afhankelijk van de soort en de ernst van de ziekte en de plaats waar de ontstekingen optreden. Er zijn medicijnen die voornamelijk in de dunne darm werkzaam zijn, andere werken juist in de dikke darm. Daarnaast zijn er middelen die in het hele lichaam werken en andere die op een bepaalde plaats in het lichaam hun werk doen. Naast controle naar het verloop van de ziekte wordt bij gebruik van bepaalde medicijnen bloed afgenomen om eventuele bijwerkingen op te sporen.
De meeste medicijnen moet u gewoon via de mond innemen. Andere toedieningsvormen zijn: via de anus met een zetpil of een klysma, of via een bloedvat per infuus.
Hoe verder?
Leven met een chronische darmontsteking is niet altijd makkelijk. Zeker als u net ziek bent, zal het best moeite kosten om ermee om te gaan. Niet alleen met klachten zoals pijn en diarree maar ook met gevoelens van woede en teleurstelling over uw lichaam dat u ‘in de steek’ laat. Dit is een heel natuurlijk proces dat ieder mens met een ernstige chronische ziekte doormaakt. Maar het leven gaat door, ook het uwe. Gelukkig wel. Mensen met een chronische darmziekte kunnen dan ook heel oud worden. Mits u goed voor uzelf zorgt en niet te lang blijft doorsukkelen als u voelt dat het mis gaat.
Ga tijdig naar uw arts, want ontstekingen kunnen gemakkelijker de kop in worden gedrukt als ze net opspelen. Dat kan u veel narigheid besparen.
Video animaties voor patiënten met IBD
Via onderstaande pijl kunt u 5 video's bekijken die speciaal voor patiënten met IBD (Crohn en colitis ulcerosa) zijn gemaakt. De video's zijn in 5 talen beschikbaar. De video's geven u meer informatie en uitleg over de verschillende onderzoeken en medicatie waar veel patiënten mee te maken krijgen:
- Twee onderzoeken bij IBD (nl)
- Bevolkingsonderzoek en IBD (nl)
- Biologische medicijnen (nl)
- Manieren om medicatie te krijgen/ in te nemen (nl)
- Medicijnen gebruiken zoals voorgeschreven (nl)
Deze animaties zijn mogelijk gemaakt door CrohnColitis.nl, Stichting Beter Keten en Pharos Instituut.