De kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis biedt ouders de mogelijkheid hun te vroeg geboren (premature)baby eerder mee naar huis te nemen.
Te vroeg geboren en medisch stabiel
Een te vroeg geboren kind heeft door onrijpheid van alle organen een bepaalde periode na de geboorte meer of minder intensieve zorg nodig. De baby verblijft daarom in de couveuse en wordt continu bewaakt.
Vanaf een bepaald moment is het kind medisch stabiel. Het kan zichzelf op temperatuur houden en het groeit voldoende. Maar het moet nog wel leren drinken. Tijdens deze fase krijgt de baby de voeding (deels) via een sonde (een slangetje via de neus naar de maag) toegediend.
Zelf kunnen drinken is een belangrijk criterium voor ontslag uit het ziekenhuis. In de meeste ziekenhuizen kan een te vroeg geboren kind pas naar huis wanneer het alle voeding zelf kan drinken. Het leren drinken kan een aantal weken duren. Deze periode is voor ouders heel moeilijk. De tijd van grote spanning is voorbij en ze zijn erg moe. Het gaat goed met de baby en ze willen graag naar huis.
Zelf sondevoeding aan je te vroeg geboren kind geven
In het IJsselland Ziekenhuis hebben ouders in veel gevallen de keuze: een regulier (gewoon) ontslag waarbij de baby pas naar huis gaat wanneer het alle voeding zelf kan drinken; of een vervroegd ontslag uit het ziekenhuis waarbij de ouders thuis zelf sondevoeding aan hun kind toedienen. Vanzelfsprekend kunnen niet alle gezinnen in aanmerking komen.
Er moet aan een aantal criteria worden voldaan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende draagkracht bij het gezin aanwezig is. Het is intensief om dag en nacht om de drie uur (sonde)voeding te geven.
Goede voorlichting is cruciaal. Daarom is een E-learning module ontwikkeld, waarin ouders in hun eigen tempo alle ''handelingen'' kunnen bekijken en aanleren, die voor het geven van sondevoeding noodzakelijk zijn. Toegang tot de E-learning module krijgt u op de kinderafdeling.
De kinderarts bepaalt uiteindelijk samen met de ouders of zij voor vervroegd ontslag in aanmerking willen komen.
Ervaringen van ouders
Het project (Prematuur Vervroegd met Ontslag met Sondevoeding thuis, PreVOS) is ontwikkeld vanuit de behoefte van ouders.
Het IJsselland Ziekenhuis heeft door een oproep via de Vereniging van Ouders van couveusekinderen onderzocht wat ouders zelf willen en vinden.
Eva van Hensen beviel in 2014 9 weken te vroeg van haar dochtertje Kimberly.
Begeleiding vanuit alle disciplines
Bij het project zijn een kinderarts, verpleegkundig specialist en de speciaal daartoe opgeleide kinderverpleegkundigen, kinderfysiotherapeut, logopedist, lactatiekundige en een medisch maatschappelijk werker betrokken.
Voordelen van sondevoeding thuis
Het grootste voordeel is dat kind en ouders sneller weer bij elkaar zijn. Dat komt de hechting ten goede. Het leren drinken en het geven van borstvoeding kan in alle rust thuis plaatsvinden. Bovendien kan hierdoor optimaal gebruik worden gemaakt van de tijden waarop het kind wakker is.
De ouders kunnen in de eigen omgeving samen met het kind de eigen routine oppakken terwijl zij nog regelmatig professionele ondersteuning van een kinderverpleegkundige uit het ziekenhuis krijgen. Vaak is deze kinderverpleegkundige al tijdens de ziekenhuisopname met het gezin bekend geraakt.
De opname in het ziekenhuis wordt naar verwachting een tot drie weken korter.