De chirurgische behandeling

van borstkanker

Snel naar

Als bij u borstkanker is vastgesteld, bespreekt de chirurg of verpleegkundig specialist stap voor stap met u welke behandelingen bij u mogelijk zijn.

Uw behandeling wordt afgestemd op uw situatie. Het is dus belangrijk u te realiseren dat het behandelplan voor iedereen anders is.

Borstkanker kan via een operatie (chirurgisch) in grote lijnen op twee manieren worden behandeld:

  • door een borstsparende behandeling; een operatie gevolgd door bestraling,

  • door een borstamputatie.  

In beide gevallen kunnen tijdens de operatie ook één lymfeklier (de schildwachtklier) of meerdere lymfeklieren (okselklierdissectie) uit de oksel verwijderd worden om te kunnen onderzoeken of deze uitzaaiingen bevatten.

Gezamelijk spreekuur Oncoplastische Chirurgie

Dit spreekuur is speciaal ontwikkeld voor patiënten met borstkanker (mammacarcinoom) die mogelijk een gecombineerde operatie nodig hebben, waarbij zowel een oncologisch als plastisch chirurg betrokken is.

Tijdens dit gezamenlijke spreekuur wordt de patiënt door beide specialisten tegelijk gezien. Hierdoor kan er direct een volledig operatief behandelplan worden opgesteld. Dit biedt meerdere voordelen, zoals:

  • Minder polikliniekbezoeken
  • Een efficiënter en goed afgestemd operatieplan
  • Duidelijke, gezamenlijke besluitvorming met beide chirurgen aanwezig

De joint clinic is bedoeld voor patiënten die recent de diagnose borstkanker hebben gekregen en een operatie moeten ondergaan. Wanneer er gebruik gemaakt moet worden van eigen weefsel, bijvoorbeeld vanaf de flank dat verplaatst moet worden naar de borst of wanneer een amputatie van de borst gaat plaatsvinden met een directe reconstructie, zorgt deze samenwerking ervoor dat de plastisch chirurg en oncologisch chirurg samen met de patiënt de beste behandelopties kunnen bespreken.

Met deze vernieuwde aanpak willen we de zorg en kwaliteit voor onze patiënten verder verbeteren en hen ondersteunen met een optimaal afgestemd behandeltraject.